Split i Trogir

Split i Trogir

Prosječna udaljenost: 50 km

splitSplit, grad pod zaštitom UNESCO-a, mnogi nazivaju “najljepšim na svijetu”. Ovaj vječno mlad grad s oko 300.000 stanovnika u široj okolici, koji mu daju topli mediteranski temperament, živi svojim urbanim ritmom već 1700 godina, obiluje mnogim kulturno – povijesnim spomenicima, a jedan od najboljih primjera je nadaleko poznata Dioklecijanova palača.

Kada je 305. godine rimski car Dioklecijan, imajući gotovo cijeli svijet pod nogama, odlučio sagraditi svoju ladanjsku vilu i u njoj provesti ostatak svog života, nije dvojio gdje će je podići. U srcu Dalmacije, dobro zaklonjenoj uvali rodnog Aspalathosa (Splita), zaštićenoj s morske strane otocima splitskog arhipelaga, a s kopnene visokim planinama, Dioklecijan je vizionarski ucrtao posebnu točku na mapi Jadrana – budući grad Split.

Trogir, grad poput palače: mnogi su pjesnici pokušali riječima opisati opčinjenost povijesnim gradom Trogirom. I svi su zaključili: mora ga se doživjeti, udahnuti njegov miris, kako bi se ga zavoljelo. No kad su to činili, zaljubili su se u nj jednom zauvijek.

Kamene kuće, njegovane s puno ljubavi, odišu dubokim mirom. A igra svjetla i sjene, koja se mijenja ne samo dnevno, već gotovo svakoga sata, plete svakog posjetitelja u svoju mrežu, kako na trgovima, koji uvijek vrve ljudima iz svih krajeva svijeta, tako i u bezbroj uličica, koje se doimaju kao da su sasvim napuštene. Taj fenomen izaziva u nama želju da ostanemo ovdje zauvijek.

Trogir nije 1998. godine uzalud proglašen gradom svjetske kulturne baštine.