Rogoznica

Rogoznica

Prosječna udaljenost: 4 km

rogoznicaRogoznica je mirno mediteransko mjesto čije se središte smjestilo na poluotoku tj. nekadašnjem otočiću Koparu koji je spojen s kopnom umjetnim nasipom u drugoj polovici XIX st. Veći dio otoka je prekriven šumom a u onom naseljenom dijelu prevladavaju stare kamene kuće koje odišu Mediteranom kakav je nekad bio. Ovo mjesto je poznato kao jedna od najljepših i najsigurnijih luka te je zbog toga rado posjećuju nautičari. Stanovništvo se bavi poljodjelstvom, ribarstvom i turizmom.

Obavezno posjetite kulturnu baštinu Rogoznice: crkva Sv. Nikole, Crkva Sv. Ivana Trogirskoga, župna crkva Blažene Djevice Marije na Nebu, gospa od Kapelice i ostatci utvrde koju su gradili Francuzi na vrhu naselja.… Vjeruje se kako je na rogozničkom području bila grčka kolonija Heraklea. Od prirodnih fenomena posjetite slano jezero „Zmajevo oko“. Rogoznica je poznata po svojim predivnim šljunčanim, betonskim i kamenim plažama na kojima svatko može pronaći svoj kutak.

Mjesto ima i svoju marinu, marina Frapa, koja se smjestila u uvali Soline i visoke je kategorije te posjeduje 400 brodskih vezova. Ljubitelji sporta i rekreacije mogu uživati u brojnim vodenim sportovima, pješačenju i mnogim drugim aktivnostima. U večernjim satima prošećite uz more, posjetite restorane, barove, uživajte u rogozničkoj ribarskoj noć.

Jeste li znali? Prema predaji, ribar Ivan M. Bogović Tumburko, još 1722. godine loveći ribu oko rta poluotoka Gradine našao je Gospinu sliku koja prikazuje Marijin posjet rođakinji Elizabeti. Mještani su zajedno s ondašnjim svećenikom odlučili na tom mjestu sagraditi kapelicu. Rogoznicom su 1887. godine harale crne ospice i dnevno odnosile i do 40 života. Tada su se vjernici odlučili zaputiti bosi do gospinog svetišta i od toga dana (24 siječnja) prestali su ljudi umirati i bolesnici su ozdravili.

Zabava:

Ribarska noć – ribarska fešta koja se održava skoro u svakom dalmatinskom mjestu. Uz ribu i vino, maslinovo ulje i kruh, te taktove dobre glazbe svima je zagarantirana zabava.

Noć Rogoznice – za Noć Rogoznice tradicionalno se svake godine održava koncert u večernjim satima. Preporučamo vam da svakako sjednete u obližnji restoran i uživate u ribljem meniju.