Primošten

Primošten

Prosječna udaljenost: 8 km

Nekad otok, Primošten je sačuvao atmosferu i sva arhitektonska obilježja srednjovjekovnog mediteranskog ribarskog naselja. Mjestom dominira crkva Sv. Jurja na najvišoj točki ondašnjeg otoka, a pažnju svakako privlače i crkva Gospe od Milosti i kapelica sv. Roka.

Prirodno zaklonjena od vjetrova, okružena prizorima vinograda satkanih od kamenih saća, u podnožju
brežuljaka nalazi se jedinstvena marina Kremik na Jadranu. Prizori kamenih ćelija vinograda sorte Babić na obližnjim obroncima poseban su doživljaj i svjedočanstvo da čovjekova ruka može oplemeniti i oploditi i najsuroviji krajolik.

primosten

Atrakcije

VINOGRADI BUCAVAC

Čuveni primoštenski vinogradi koji su svojom jedinstvenom kompozicijom loze, kamena i mora postali turistički prepoznatljivi u cijelome svijetu.U tijeku je projekt uvrštavanja vinograda na listu UNESCO-ove kulturne baštine. Bude li Bucavac uvršten na UNESCO-ovu listu, primoštenski vinogradi postali bi drugi zaštićeni vinogradi u svijetu.

BABIĆ

Vrhunsko vino Babić proizvedeno je od istoimene sorte grožđa koje potječe iz vinogradarskih položaja primoštenskoga vinogorja. Položaji vinograda predstavljaju najbolji dokaz ljudske snage i volje da „goli kamen“ pretvori u škrto ali plemenito vinogradarsko tlo, o čemu govori i priznanje Ujedinjenih naroda.

CRKVA SV. JURJA U PRHOVU

Prhovo kao župno središte kojemu pripadaju sela Široke i Rogoznica postojalo je već u vrijeme osnutka Šibenske biskupije 1298. godine.

CRKVA SV. JURJA U PRIMOŠTENU

U srcu staroga dijela Primoštena smještena je crkva Sv. Jurja podignuta na vrhu uzvisine u 15. stoljeću, a temeljito je pregrađena 1760. godine. U njoj se čuva ikona Blažene Djevice Marije sa srebrnim okovom i slikom sv. Marije sa sv. Lukom i Jurjem, a rad je majstora Cusija iz 1719. godine.

SEOSKA DOMAĆINSTVA

U zaleđu Primoštena nalazi se tridesetak sela i zaselaka Primoštena Burnjeg i Primoštena Južnog gdje turisti mogu uživati u prirodnom skladu prošlih vremena isprepletenom s gastronomskim okusima i mirisima.

PRIMOŠTENSKI VINSKI PUT

Vinski put povezuje sela u Primoštenu Burnjem. Posjetite ih i upoznajte se proizvodnjom i preradom vina.

BICIKLISTIČKE STAZE

Vozeći se biciklom sa ucrtanim stazama možete obići mnogo prelijepih vidikovaca.