Nacionalni park Plitvička jezera

Nacionalni park Plitvička jezera

Prosječna udaljenost: 200 km

plitviceNajistaknutiji i najstariji nacionalni park u Hrvatskoj, Plitvička jezera, još je davne 1979. Godine uvršten u UNESCO-ov popis svjetske baštine. Glavnu atrakciju ovog parka, jedinstvenog u svijetu, čini 16 malih kaskadnih jezera međusobno povezanih slapovima nastalih taloženjem sedre, posebne vrste vapnenca.

Park obuhvaća izvorišni dio rijeke Korane u prostoru okruženom gustim šumama bukve, jele i smreke, dijelom i u obliku izvorne prašume. Osim jezera i šuma, park krase i mnoge špilje, izvori, cvjetne livade, a među mnogim rijetkim očuvanim životinjskim vrstama ističe se smeđi medvjed. Ne zna se je li park ljepši u proljeće kada se rascvjeta cvijeće na njegovim livadama, za odraza jesenskog šarenila boja u jezerskim zrcalima ili, pak, za zimskog mira i ledom sputanih vodopada u snježnom krajoliku.

U Nacionalnom parku Plitvička jezera možete pješačiti, planinariti, voziti bicikl, skijati, veslati, kao i fotografirati ljepotu prirode koja čini samu srž ovog hrvatskog dragulja. Popularnosti ovog parka doprinosi uporaba specijalnih vozila za prijevoz posjetioca (panoramski “vlakovi”, elektrobrodovi) te povoljan geografski položaj.