NP Krka i Kornati

NP Krka i Kornati

Dva nacionalna parka, Krka i Kornati, iako samo pedesetak kilometara udaljeni jedan od drugoga, itekako se međusobno razlikuju.

Nacionalni park Kornati

NP Kornati su otočni arhipelag od 89 otoka, otočića i hridi (ukupno ih je 152) jedinstvene ljepote koji nautičarima pruža užitak, izaziva divljenje, ali zbog strmih klifova i strahopoštovanje. Uostalom, opčinjen njima, i glasoviti je književnik Bernard Shaw napisao: „Posljednjeg dana stvaranja Bog je poželio okruniti svoje djelo i stvorio je Kornate od suza, zvijezda i daha.“

Nacionalni park Krka

krkaKrka je među rijekama hrvatskog krša svakako najčudesnija. Poznata je po brojnim vodopadima koji su, kao i kod Plitvičkih jezera, nastali taloženjem sedre, posebne vrste vapnenca.

Nacionalni park obuhvaća najveći dio toka rijeke s okolnim priobalnim prostorom od povijesnog grada Knina, nedaleko njenog izvora, do drugog povijesnog gradića – Skradina. Ovdje Krka, nakon veličanstvenih slapova rijeke postepeno najprije prelazi u Prokljansko jezero, a potom u duboki morski zaljev, u kojem se smjestio još jedan povijesni grad Šibenik. Rijeka Krka, dakle, dijelom teče dubokim kanjonima urezanim u vapnenačku zaravan, a dijelom je ujezerena.

Među brojnim vodopadima osobitom ljepotom ističu se Skradinski buk i Roški slap, između kojih je na ujezerenom dijelu rijeke smješten otočić Visovac na kojem se nalaze prekrasna franjevačka crkva te samostan.